Kapitel 7

                                                                                               Kapitel 8

 

Opdracht 1

Hieronder staan een foto en een titel die daarbij hoort. Daarover gaat de eerste opdracht. De vragen staan onder de foto. Schrijf de antwoorden in je schrift.

Schwan sorgt für Verkehrsstörung


Over de titel

A Vergelijk de foto met de titel van de tekst. Wat voor een vogel zie je op de foto? Schrijf de Nederlandse en de Duitse naam op. NL: …………..         D: …………..

B Een -s- voor een klinker (a,o,e,u,i) spreek je in het Duits uit als een -z-.. Bijvoorbeeld: sechs, sieben, sehr, Sonne.               Hoe spreek je het tweede woord van de titel dan uit? Wat zou de Nederlandse vertaling zijn van 'sorgt'?

Het derde woord van de titel (für) spreek je uit als 'fuur'. Wat betekent het?

De eerste helft van het vierde woord (Verkehr) klinkt als het Nederlandse woordje: …….

En dat is dan ook de goede vertaling! De tweede helft van het woord (störung) lijkt best veel op het Nederlandse woord 'storing'. Dat is dan ook een goede vertaling.

Alleen gebruiken wij in het Nederlands een ander woord als het om een 'storing' in het verkeer gaat: hinder: verkeershinder. Vertaal nu de hele titel.


Opdracht 2

Hieronder staat de tekst die bij de titel en de foto hoort. Lees de tekst eerst even door.

In Schweinfurt hat sich ein Schwan auf eine Straße gesetzt und damit einen Stau verursacht. Die Autofahrer mussten fast eine halbe Stunde warten. Erst dann konnten Polizisten das störrische Tier überreden, die Straße zu verlassen.

Je ziet dat er veel hoofdletters gebruikt worden in de tekst. Elke zin begint natuurlijk met een hoofdletter, maar ook midden in een zin komen ze voor. Dat komt doordat in het Duits elk zelfstandig naamwoord met een hoofdletter geschreven moet worden.

A Schrijf alle woorden met een hoofdletter uit de tekst over in je schrift. Onderstreep de zelfstandige naamwoorden.

Schweinfurt is de naam van een plaats in Duitsland.  SchweinfurtPlaatsnamen vertaal je meestal niet. Er zijn een paar uitzonderingen. In Duitsland zijn dat Berlijn, Keulen en Aken. Zoek van die plaatsen de Duitse naam op en schrijf die in je schrift.



Weetje

Aachen, waarover je hierboven een filmpje kunt zien, ligt op een plaats waar drie landen aan elkaar grenzen, het Drielandenpunt of 'Dreiländereck'. Duitsland, Nederland en België komen daar bijelkaar. Daardoor heeft Aachen niet alleen een Duitse naam ('Aachen'), maar ook een Nederlandse ('Aken') en een Franse ('Aix-La-Chapelle'). In het plaatselijke dialect heet de stad 'Oche'.


Zoiets zie je ook bij een Belgische stad: even onder Maastricht ligt 'Luik'. In het Frans heet die stad 'Liège'. In het Duits 'Lüttich'.

Opdracht 3

In de tekst staat ook het woord 'Straße'. Misschien ken je het woord al. Maar als dat niet zo is, dan weet je het als je de onderstaande collage bekijkt.

A Het woord 'Straße' betekent ………..

B Behalve 'de straat' heb je natuurlijk ook nog 'het pad', 'de weg', 'de autosnelweg', 'de steeg', 'de laan', 'het plein'.

Zoek de vertaling van die woorden op in dit online woordenboek en schrijf ze in je schrift. Tik het woord in zonder het lidwoord erbij. Dus 'pad', niet 'het pad'. Maar schrijf het lidwoord wel erbij in je schrift.

C  Zoek bij elk van de woorden die je net hebt opgezocht een foto waarop dat woord voorkomt. Tik daarvoor bij Google Afbeeldingen het zoekwoord 'Straßennamen' in.

Opdracht 4

Klaro

Maak de opdrachten bij Klaro-Kindernachrichten van 26 Oktober 2016

Opdracht 5

Jojo sucht das Glück, 4. Teil